Skip to main content

Loading...
  1. Zlatko Petrovich
   Zlatko S Pпре око један сат
   Pa tacno se vidi na slici ko je do koga,po sili I uticaju,ako ,,Baba Laze Trag ne Laze" a ne sto Vucic propoveda,,ПАРИЗ – Председник... Србије Александар Вучић истакао је данас, поводом распореда седења шефова држава и влада на церемонији у Паризу, да протокол на том догађају свакако није израз односа снага,
   See More
   Comments
   Zlatko S Pпре око један сат
   Pa tacno se vidi na slici ko je do koga,po sili I uticaju,ako ,,Baba Laze Trag ne Laze" a ne sto Vucic propoveda,,ПАРИЗ – Председник Србије Александар Вучић истакао је данас, поводом распореда седења шефова држава и влада на церемонији у Паризу, да протокол на том догађају свакако није израз односа снага,
   Comments
   Иларион у Московској патријаршији руководи одељењем за спољне црквене везе и односе. Дакле: дипломатијом РПЦ.
   Утолико је значајније што је неутемељеном назвао амбицију Цариградског патријарха Вартоломеја да реши украјинско црквено питање. И што је у том светлу рекао да Цариградска патријаршија нема такве „канонске привилегије“ и да су такве аспирације самог Вартоломеја незасноване.
   Још је додао: „Те аспирације оповргавају пракса и одлуке Светих екуменских и ...синода појединих цркава“.
   Митрополит Иларион је посебно нагласио и упозорио Цариградску патријаршију:
   „Покушај патријарха Вартоломеја да заузме положај православног папе, који може да намеће своју вољу поводом питања која се тичу међуправославних односа и да се меша у унутрашње ствари других цркава, уништава сви вишевековну канонску традицију на којој се држи само постојање православне цркве“.
   Иларион је објаснио да верници РПЦ – иако је она прекинула однос са Цариградском патријаршијом под чијом јурисдикцијом се налази Света Гора – могу и даље посећивати њене манастире и поклањати се тамошњим светињама, а се у њима до даљег не могу крштавати и причешћивати.
   Одговарајући на директно питање – колика је опасност да ће расколници подржани од украјинске власти и из Цариграда поћи на заузимање цркава и манастира – уздржао се од директног одговора. Навео је само да не жели ни да замишња такве рушилачке саценарије развоја догађаја.
   На крају интервјуа је поново упозорио је да је намера Цариградске патријаршије да на територији која је вековима део РПЦ створи`аутокефалну црквену структуру` - „начисто антиканонски акт“.


   Категорије: Святая Русь

  Comments