Procitah I Ovo Blizu Vratnice!Pризрен - У оквиру молитвених свечаности поводом обележавања 1000 година Призренске епархије, служена је света литургија у Саборном храму светог великомученика Георгија у Призрену на Косову и Метохији. Светом архијерејском литургијом началствовао је митрополит црногорско-приморски Амфилохије.
Епископ рашко-призренски и косовско-метохијски Теодосије одликовао је оца Слободана Ђорића, пароха призренског, због ревности и пожртвованости током осмогодишњег служења у овом храму, јавља ТВ Храм а преноси Танјуг.
Призренска епархија обележава 1000 година од њеног првог писаног спомена у првој хрисовуљи византијског цара Василија Другог који је одмах по освајању Охрида издао три повеље охридском Архиепископу Јовану, којима је био утврђен обим Охридске архиепископије.
Према првој повељи, која је издата 1019. године, у састав Охридске архиепископије ушла је и Призренска епархија, која ће у будућности одиграти веома важну улогу у историји Српске православне цркве и српског народа.
Обележавање јубилеја почело је у суботу, светом литургијом у манастиру Девич, а настављено вечерњом службом у Цркви Богородице Љевишке у Призрену, која је била седиште Епархије призренске у првом периоду њеног постојања од 1019. до 1219

Comments